Eind 2006 bezon ik mij over mijn toekomst en besloot om de branche waarin ik al een kleine 20 jaar werkzaam was op termijn vaarwel te gaan zeggen om voortaan de stem van mijn hart te gaan volgen. Ik wou kok worden. En aldus ging ik op zoek naar een goede koksopleiding die te combineren was met mijn reguliere werk.

Al snel kwam ik uit bij Smink Culinair en schreef mij in voor niveau 2. Helaas bleek de cursus al volgeboekt en kon ik niet eerder starten dan september 2007. Mijn vreugd was dan ook groot toen ik door Anita Smink gebeld werd met de mededeling dat er plotseling een plaats was vrijgevallen en dat ik al in januari kon beginnen. Natuurlijk wilde ik dat!

Van januari tot het examen in oktober 2007 heb ik een opleiding genoten die zijn weerga niet kent! Een unieke ervaring waarin alle kooktechnieken in de praktijk en theorie aan bod kwamen. Op het examen bleek dan ook hoeveel c.q. hoe goed de opleiding geweest was want een diploma met mooie cijfers werd mijn deel (én van mijn medestudenten).

Ben natuurlijk direct doorgegaan met niveau 3. Die cursus gaat nóg veel verder in de techniek en kennis. Want of het nu het uitsnijden van een half varken is of het vervaardigen van delicate bonbons, het maken van palingmousse of het vullen van een kwartel (en dat alles nog in dezelfde lesdag), het wordt je allemaal heel goed en heel gemotiveerd uitgelegd, voorgedaan en gestimuleerd. Maar ook de restaurantsituatie wordt geheel nagebootst (al is nabootsen een fout woord, want er is gewoon een echt restaurant met betalende klanten) en is iedere week een student de chefkok. Ontzettend leuk om te doen en je weet gelijk waartoe je al in staat bent. In juni van dit jaar is het examen en ik weet nu al zeker dat ik zal slagen (en dat geldt ook voor mijn medestudenten). De opleiding is ronduit top en beveel die een ieder van harte aan.

Hoe dat komt? Nou dat heeft alles te maken met de kwaliteiten van Rob en Anita Smink. Rob is een bezield leraar en houdt oprecht van zijn vak. Rob is bepaald geen kookgek maar een heuse kookprofessor en stelt het tot zijn doel om zijn studenten op een hoog niveau te brengen. Om dat te bereiken gaat hij heel diep op de materie in. Bij wijze van spreken kan hij een uur vol praten over één champignon maar dan wel zo dat het leerzaam is en nimmer saai. Na het theoriegedeelte van de cursusdag volgt altijd het praktijkgedeelte waarin er gekookt wordt voor gasten. Er worden daarbij steevast topproducten gebruikt zoals; kreeften, zeeduivel, paling, tournedos, ganzenlever, zalm enz. en worden er vele gevarieerde bereidingstechnieken toegepast.  Ook worden er excursies gehouden om meer van de producten te leren. Zo ben ik bijvoorbeeld geweest bij een aspergekweker, de chocolatier, een slachterij en een kaskwekerij. De opleiding is niet alleen leerzaam maar kent ook een heel goede sfeer. Natuurlijk is dat laatste mede afhankelijk van mijn medestudenten maar toch vooral door het enthousiasme en humor van Rob Smink.

Welnu, laat ik het niet te lang maken en afronden. Door Smink Culinair ben ik inmiddels opgeleid tot een kok die het vak helemaal beheerst  en binnenkort maak ik dan ook definitief de fulltime overstap naar de horeca. Mijn doel is dus bereikt. De wijze waarop ik mijn doel bereikt heb heet “Smink Culinair”. Ik kan het een ieder die overweegt een koksopleiding te gaan volgen van harte aanbevelen! Het enige jammere is … dat de opleiding binnenkort voltooid is. Ik zal het missen.

Share: